Munnhelse og kreft

Munnhelse og kreft

Munn- og halskreft er områder hvor tannlegen kan bidra til en raskere diagnostisering. Dette fordi vi ser pasientene våre rutinemessig, ofte i intervall på 6, 12 eller 18 måneder. Derfor kan vi være den første som oppdager endringer i munnhulens som blant annet kreft.

Hva er viktig?

Strålebehandling kan gi plager i munnhule og tenner både under og etter kreftbehandlingen. Plagene varierer med strålefelt og -dose. For å forebygge eventuelle plager og bivirkninger er det viktig med best mulig tann- og munnhelse. Munnhule og tenner bør undersøkes og evt. behandles for å utelukke mulige betennelser og infeksjoner før igangsetting av strålebehandlingen. Strålingen påvirker spyttkjertler, spytt (kvalitet og mengde), smak, slimhinner, tyggemuskler, tenner og kjever.

Når kreftbehandling er over, hva da?

Om du har hatt kreft og fått behandling for dette er det lurt å ta kontakt med din tannlege straks du er ferdig med behandlingen. Dette slik at du kommer inn under hyppige kontroller. Hos tannlegen blir det laget en individuell plan i forhold til munn – og tannhygiene.Tilskudd av fluor er ofte viktig i det forebyggende arbeidet for å forhindre karies (tannråte).

Økonomi

Om din munnhelse er endret og du har fått økt behandlings behov hos din tannlege, så er det ikke bestandig du må betale hele behandlingen selv. Du kan ha rettigheter til stønad til tannbehandling jfr. folketrygdloven § 5-6.  Spør din tannlege om dette. Om det viser seg at du har slike rettigheter, så må dette vanligvis dokumenteres med erklæring fra din lege/spesialist/sykehusavdeling. Det er viktig at stråledose og strålefelt for stråling er spesifisert i en slik erklæring.

Husk alltid

Meget viktig at det må IKKE trekkes tenner eller utføres andre operasjoner i munnhulen der du har fått stråling uten at dette er avklart med behandlende institusjon.  Dette kan medføre kroniske infeksjoner som er vanskelig og behandle. Denne risikoen varer livet ut.

Vanlige plager

  • Munntørrhet
  • Såre slimhinner
  • Økt risiko for infeksjoner
  • Økt risiko for karies
  • Redusert gapeevne
  • Redusert sår- og bentilheling
  • Korte røtter med stråling mot tenner i utvikling

Har du spørsmål om munnhelse og kreft, spør gjerne din tannlege, eller skriv en beskjed her, så svarer jeg deg.

 

Kilde:

Den norske tannlegeforening, april 2017

 

Facebook kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *